Valg af bukser
At have bukser på, der kan åndes i, sidder godt, og ikke er for tunge, samt er åndbare og vandafvisende, har været en gamechanger for mig når jeg vandrer. At have hiking bukser på, betyder at jeg ikke bliver våd, kold og klistret. Jeg har masser af lommer til min tlf, kort, snacks mm. Og bukserne sidder højt, falder ikke ned, strammer ikke, og jeg får hverken ildlår eller rifter fra syninger.
Det betyder ikke at du ikke kan gå i de bukser du har. Men tænkt gerne over formålet, vejret og turens længe og vælg tøj derfra.
Hørbukser er for mig geniale en varm sommer dag, de er nemlig temperatur regulerende. Men ofte er hørbukser meget løse, hvilket skaber blottede inderlår og friktion der giver røde knopper. Løse bukser har ofte syninger der kan genere ved længere friktion, og skabe rifter. Det vil du gerne undgå, på de længere ture. Leggins sidder sjældent ordenligt fast. Og når du begynder at få det varmt, vil de absorbere sveden og ikke transportere den væk igen, med det resultat, at når du er stille, bliver du kold.
Jeg har selv været glad for Zizzis hiking bukser. Men jeg må desværre informere at de ikke har planer om mere outdoor tøj i kommende fremtid. Måske kan du finde dem brugt. Bukser fra det svenske Astrid wild, er i god kvalitet, sidder godt og går op til str 58.
Til cykelturen, har jeg et par cykelshort med puder. At have puder i cykelshorts gør en verden til forskel for den ømme rumpe. Mine shorts er købt i sport 24. De har et meget begrænset plussize udvalg, men man kan være heldig.
“Jeg har vandret i kjoler, shorts, tights, benvarmere, bar mave, buksedragt, hør skjorte og bukser, sandaler, kondisko, vandrestøvler, vandrebukser. Lad ikke jagten på det rigtige tøj, holde dig tilbage fra at komme ud i naturen”
Til toppen og bunden
Til overkroppen bruger jeg det jeg har. Gerne med en uld undertrøje inderst, dernæst en hør skjorte, eller en fleece trøje. Det er generelt en god ide at vælge, materialer som uld, silke og hør, da det har en temperatur regulerende effekt, og så er det hurtigttørrende og svedtransporterende.
Strømper, der bruger jeg det jeg har. men jeg forsøger at undgå strømper med sømme der genere. Det giver nemlig grimme vabler.
På billedet: Undertrøje i merino uld fra føtex. Og uld fleecejakke fra astrid wild.
Sko eller støvler
Mht. fodtøj vil jeg helst ikke komme med anbefaliner. Vores fødder er meget forskellige. Nogle vandrer i kondisko, andre i barfodssko, jeg selv er rigtig glad for mine støvler, andre vil helst have vandresko. Det er for nogle nærmest en hel religion, ifht hvad der er det bedste at gå i. Jeg vil dog påstå at dine fødder ved bedst.
Jeg er en str 43 i sko. Det betyder at jeg bruger Herre sko. Jeg har ikke det privilegie at kunne vælge imellem en masse flotte farver og former. Jeg tager det jeg kan passe. Mine vandrestøvler er af mærket salomon og fundet i sport24 for 8 år siden. De holder stadig og har været med mig på mange ture.
Når det kommer til sko, må du derfor tage ud og prøve selv. Du kender din krop og dine fødder. Du ved selv om du har brug for den ankel støtte, en støvle kan give dig, eller om en sko er bedst for dig. Måske skal du lige og ud og prøve det af først. Måske har du brug for begge dele, så du kan skifte på lange ture.
Skal du ud og investere i sko/støvler, så find nogle der er både åndbare og vandtætte.
Når det så er sagt, så har jeg vandret Østrig rundt iført meget tynde crocs sandaler fordi jeg ikke havde andet. Udover ømme fødder, så gik det altså rigtig fint.
Hold varmen
Når du vælger tøj til udendørs livet, om det er noget du har derhjemme, eller noget du skal ud og købe, så vælg lag på lag. Altså tøj du kan justere din kropstemperatur ud fra.
Inderste lag: Uldent undertøj inderst, da det er hurtigtørrende, samt holder dig varm og sørger for at lede fugten væk.
Mellemste lag: her er fleece en god ide, da det holder dig varm og isolere for kulden.
Det yderste lag: Det skal beskytte dig mod vind og vejr. det skal samtidig holde fugten væk udefra og kunne frigive fugten indefra. Her er en skaljakke en god løsning. En jakke der både er åndbar, har noget for, og er vandtæt, eller vandafvisende. Nogle bruger softshell, andre bruger tynde dunjakker, og har en ekstra regnjakke med udover.
Forhandler liste
Når du som tyk skal ud og finde tøj til outdoor livet, så skal du desværre ud og lede længe. Der er nemlig ikke mange fysiske butikker der har plussize outdoor tøj.
Jeg spurgte ud på instagram, til abefalede plussize outdoor forhandlere, og listen kommer her.
Jeg har ikke selv erfaring med forhandlerne herunder. listen er baseret på anbefalinger fra instagram.
- Ahkka Som forhandles på Ellos, https://www.ellos.dk/brand/ahkka#panel=product-filter Ahkka er et mærke som flere af mine følgere har anbefalet. Jeg selv kender ikke til mærket. Men det er rart at størrelsen går op til str 60.
- Det norske mærke Stormberg har forskelligt outdoor tøj https://www.stormberg.com/no/store-storrelser/dame Deres størrelser går til størrelse 5 XL -60/62
- Ulla popken er et plussize brand og har et lille udvalg af skitøj, trekking bukser og skaljakker.
- Dilling, har uld undertøj af høj kvalitet. De har en plussize kategori, som jeg vil anbefale du vælger fra. Jeg har engang bestilt str 48 i norm størrrels,e og den var meget kort i både livet og i ærmerne. https://dk.dilling.com/kategori/dame/plus-size
- Astrid wild er et svensk brand, af kvinder til kvinder. Deres outdoor tøj, er lavet med en forkærlighed for naturen, og for kvinder ret til at være i naturen uden af være den klassiske survivial type. Tøjet er produceret i europa og med bæredygtighed for øje. https://www.astridwild.com/collections/frontpage, De har nogle størrelser op til 58, men jeg har været i kontakt med dem, og de har planer om at udvide med størrelser hvert år.