KATHRINEMARIE

Kom ud

Tænker du at du først kan være oudoor typen, når du spiser af en hjemmesnittet ske og kan tænde et bål med strygestål i regnvejr?

så kan du godt tro om igen

Gør istedet naturen mere tilgængelig og brug den der hvor du er, på den måde du bedst kan

Nogle af de ting der kan afholde os fra at komme ud, er tiden, tøjet, manglende udstyr, usikkerhed, toilet forhold, smerter, og sygdom. Og jeg tror at vi allerede her kommer til at overtænke det med at komme ude. For selv med smerter, og kroniske sygdomme kan du bruge naturen. En udendørs natur oplevelse, behøver ikke indeholde flere dages vandring. Det kan være et bål i en have, hvor du hele tiden har den bagdør der hedder, en blød seng og et toilet. Det kan også være en shelterplads med handicap adgang, det findes jo, shelters med hejsesystemer til kørestolsbrugere. Der findes også shelterpladser med rigtig gode toiletforhold, og køkken muligheder. En udendørs tur kan også være en dejlig gå tur i skoven. 

Tiden

Naturen er lige uden for vores dør. Længere skal vi faktisk ikke. Sæt dig på en bænk under et træ, gå en tur i den nærmeste park, tag en tur i skoven, sæt dig på altanen. Find naturen tæt på dig. Gør det let og tilgængeligt, så finder du også tiden.

Hvis du først kan komme ud, når du planlægger en længere tur, så forstår jeg godt at det kniber med at finde tiden. 

Herhjemme sætter vi os i haven, går med bare tær på græsset, går en lille tur i byen og tager dybe vejrtrækninger. Men vi kan også tage på spontane vandreture, de kræver nemlig ingen planlægning, kun gå på mod. Vi pakker en taske, med vand, og snacks fra snack skuffen (sådan en har vi vel alle), finder sko og trøjer frem, og går afsted uden nogen plan. Nogle gange går vi 3 km, andre gange går vi 15. Det eneste vi ved, er at vi ikke har andre planer end at gå med udgangspunkt i vores hjem og så ser vi hvor vi ender. 

Det kan selvfølgelig være smart lige at tænke ind, hvordan man kommer hjem, hvis nu benene ikke længere kan bære en. Går der f.eks. ikke en bus i nærheden, kan man ringe efter en taxa. En ide kunne også være at tage en bus ud, og gå hjem.

Gør det nemt

En outdoor tur behøver ikke indebære 80 km vandring og friteltning. En outdoor tur kan være en gåtur i skoven, i en nærliggende park, på stranden, rundt om søen. Steder hvor du har natur til rådighed, hvor du kan mærke vinden mod kinderne, lytte til vindens susen i træerne, lade hænderne mærke træernes ru bark mod håndfladerne og bare være en del af den natur vi alle er omgivet af.

IMG_20230830_085706_887

Usikkerhed

Nervøsitet for at være alene, eller komme ud for ting jeg ikke selv kan klare. 

Mit bedste råd er at tage af sted sammen med andre. At være to eller flere afsted, skaber tryghed, hvis der skulle opstå noget uventet. Hav altid strøm på mobilen og en powerbank med. Jeg har måtte google mange ting imens jeg har været afsted, fordi jeg simpelthen ikke lige vidste hvad jeg skulle gøre. Det har været alt fra hvor jeg har befundet mig, til optænding af et vådt bål. En opladet mobil, sikrer dig også at du har en gps der kan vise dig vej.

Vil du med andre på tur?

Der findes flere fællesskaber på facebook og instagram, som arrangerer outdoor ture. Her kan man både lære andre at kende, og lære af naturfolk med masser af erfaring.

Jeg arrangere også gerne nogle ture, hvis der er interesse for det.

Når du skal finde andre at tage på tur med, så lav en forventningsafstemning inden. Hvor langt skal i gå/cykle/sejle. Hvor længe, hvad er tempoet, og hvad er aftalen omkring pauser, og hvis man har brug for at stoppe før tid. Det er ikke sjovt at være afsted, hvis du føler at du skal gå hurtigere end du kan, og hvis turen skal være præget af en dårlig selvværdsfølelse at ikke at kunne følge med.

At være i naturen skal være lækkert, og dejligt og noget du finder glæde i. Det er ikke en konkurrence om at komme først i mål. Målet er naturen.

IMG_20230722_200908_430

“At være i naturen skal være lækkert, og dejligt og noget du finder glæde i. Det er ikke en konkurrence om at komme først i mål. Målet er naturen

Grupper at finde rejse fællesskaber i

Friluftskvinder på Facebook

 Under åben himmel Instagram 

 

 

At føle sig tryg i naturen

Jeg har endnu ikke kastet mig ud i overnatningens kunst alene i naturen, der er jeg simpelthen stadig lidt af en bangebuks, indrømmet. 

Men jeg læser om flere der gør det, uden nogle problemer eller ubehagelige oplevelser. Jeg læser med på nogle facebook grupper for kvinder der nyder friluftslivet, og flere af dem fortæller om frygten for at være alene, men også om at de aldrig har oplevet noget. Og helt ærligt, kan vi ikke blive enige om, at hvis nogle virkelig var ude på noget, var de nok ikke taget ud i en mørk skov, bare lige i tilfælde af at nogle skulle komme forbi. Det som jeg hører flest har problemer med, er unge mennesker der savner et sted at feste i sommermånederne og derfor tager deres boombox med sig på en shelterplads. Og herregud, hvem har ikke manglet et godt sted at feste. Så jeg ville nok tage en snak med dem, og se om vi ikke sammen kan finde en løsning. og ellers ville jeg tage videre. Dette er vist mest sket på shelterpladser der ikke kan bookes. Så book du en shelterplads, så har du også retten på din side, skal du smide nogle ud. OG vil du være på den helt sikre side, så tag et telt med, og find en skov hvor du må fritelte, så kan du placere dig lige hvor du vil.

Du kan også benytte dig af , brug min baghave for at føle dig lidt mere sikker. Det er en hjemmeside, hvor mennesker har sat deres baghaver til rådlighed. Ikke mere end en plet med græs til de primitivt rejsende. Nogle gange kan man få lov at låne et toilet, men det er såmænd bare et stykke græs, man siger ja tak til. Det er gratis og kan være en rigtig god måde at komme ude og prøve at være alene i naturen på.

Dyr, kryb og instekter

De er en unægtelig del af naturen, og vi kan simpelthen ikke komme uden om dem. Men selvom jeg er hamrende bange for de ottebenede edderkopper, så er jeg utroligt nok, endnu ikke stødt på dem, når jeg har overnattet ude. Jeg plejer dog både at blive ædt af myg, og er også blevet bidt af knots i det nordjyske. 

Mit bedste tip, er myggespray, myggelys, og insektnet. En tægetang er desuden også uundværlig, skulle du blive bidt. OG en god portion tålmodighed og accept, af at de er en del af naturen.

IMG_20230204_160137